Nieuwe baasjes

Hallo toekomstige baasjes! Jullie zijn op deze pagina omdat je/jullie een optie hebben op een pup van ons huidige nestje. Aangezien ik verschillende vragen heb binnen gekregen over onze ervaringen en tips over producten ofwel ‘de pupuitzet’ heb ik deze hier even overzichtelijk neergezet. Mochten er nog vragen ontbreken stuur ze mij gerust door dan zorg ik dat ze hier ook tussen komen! Ook zijn er al baasjes met ervaring, heb je zelf tips… laat het weten!

1. Wat eten de pups?

Op dit moment eten de pups alleen nog vlees. Dit is KVV van het merk DARF

Over een weekje ongeveer zullen ze ook leren brokjes eten. De brokken zijn van het merk Dogloversgold. Deze keer hebben we gekozen voor de High Energy variant. 

Wil je alleen vers voer blijven geven dan kunnen de brokjes ook (direct) vervangen worden door een extra vlees maaltijd.  Je hoeft dan geen Dog Lovers Gold in te kopen. Wil je meer brokken gaan voeren? Dan dien je het vlees geleidelijk af te bouwen.

Blijkt de Dogloversgold niet ideaal voor jullie pup? Kijk op Voerwijzer.nl voor een andere hoogwaardige brok.

2. Wat gebruiken tegen vlooien en teken?

In de winterperiode geven wij onze honden geen anti-vlooienmiddelen. Als het warmer wordt kun je ervoor kiezen om een vlooienmiddel te geven. Wij hebben goede ervaring met Stronghold*, je hond is dan ook direct beschermd tegen o.a. spoelwormen en hartwormen.

Je kunt een hond heel goed controleren op vlooien met een vlooienkam (een kam met handvat werkt het fijnste). Vind je zwarte dingetjes in de vacht? Dit kunnen vlooienpoepjes zijn, zoek dan verder. Met het blote oog zijn vlooien prima waar te nemen.

Wij raden iedereen ten strengste af om Bravecto of andere pillen met gif aan de hond te geven. 

Door je hond elke dag even rond om te aaien kun je ook controleren of ze teken hebben. Verwijder een teek altijd zo snel mogelijk met een tekentang. Zelf vinden wij koevoetjes heel handig om teken te verwijderen. Borstel de hond na de wandeling en/ of gebruik een plakroller om de lopende teken weg te halen.

*Stronghold is in Nederland alleen op recept bij de dierenarts te koop. Wij kopen het in het buitenland via deze webshop (altijd goed verlopen, duurt iets langer).

Wanneer moet de pup ontwormt worden?

De pups worden hier met ongeveer 3, 5 (Banminth) en 7 weken (Milbemax) ontwormt. 2 weken na onze laatste ontworming dient dit weer te gebeuren. 

Daarna om de maand tot ze 6 maanden oud zijn. Er zijn verschillende adviezen omtrent het ontwormen hierna, ook afhankelijk van het risico (gebied). Preventief ontwormen is alleen van belang wanneer de hond in aanraking kan komen met Franse hartworm. Ontworm hiervoor met Milbemax.

Je kunt ook kiezen voor mestonderzoek alvorens het ontwormen, zo weet je zeker dat je niet voor niks ontwormt.

Heb ik een nagelknipper voor de hond nodig?

Wij gebruiken nooit een nagelknipper voor de dames. De nageltjes slijten vanzelf bij het wandelen. Krijg je een pup van ons met 1 of 2 wolfsklauwtjes dan kun je die wel knippen, wij doen dat eigenlijk ook niet bij Novi (met een 1 wolfsklauwtje).

Een halsband of een tuigje gebruiken en welke riem?

Ik raad altijd het gebruik van een tuigje aan bij een jonge pup. Dit komt omdat ik Majka wel eens bijna kwijt ben geweest door een halsbandje. Jij wilt namelijk naar voren, maar de pup wil de eerste tijd vooral naar achteren. Als het halsbandje niet strak genoeg zit, schiet het over het koppie heen. Wil je wel een halsbandje, zorg dat hij super goed aansluit en neem bij voorkeur een wat breder bandje. Dit is minder vervelend bij trekken aan de nek (want ja dat gebeurt vroeg of laat ;))

Ik ben geen voorstander van een rolriem, je hebt weinig controle over de hond en ze kunnen op belangrijke momenten dienst weigeren. Ook bij de puppycursus zullen ze deze hoogstwaarschijnlijk afraden. Meestal willen ze bij de cursus dat je een simpel lijntje van 1 meter gebruikt. Voor wandelingen in het bos zou je eventueel een jachtlijn kunnen gebruiken.

Welke borstel, kam of andere verzorgingsproducten?

Eigenlijk borstel ik de dames maar zelden. Bij een volle vacht is het vooral zaak de broek en de staart een beetje bij te houden.  Als ze nog pup zijn is het verstandig om wel alvast ermee te oefenen.

Ik gebruik de eerder genoemde vlooienkam het vaakste. Welke borstel handig is bij de hond is een beetje moeilijk te zeggen. Er kan namelijk een enorm verschil zitten tussen de vachten. Zo heeft Bregje een hele volle vacht, maar Novi helemaal niet. De borstel met kleine weerhaakjes die ik voor Bregje haar borst of ‘broek’ wel eens gebruik zou voor haar een marteling zijn. 

Op deze website van collega stabijfokker vind je tips over de vachtverzorging!

Koop ook een hondentandenborstel om de pup te laten wennen aan het poetsen van de tanden. Als de honden gewassen moeten worden (alleen als ze ECHT vies zijn) gebruiken we normaal gezien geen middelen. Je kunt een milde hondenshampoo gebruiken met natuurlijke ingrediënten. Was een hond zo min mogelijk, om te oefenen als pup wel een goed idee.

Wat is een geschikte mand of bench?

Een maat L bench zou voldoende groot moeten zijn voor een stabij. Je kunt de bench in het begin verkleinen voor een meer geborgen gevoel (en minder kans op plasjes).

In onze ervaring houden honden ervan om hun hoofd ergens op te leggen. Neem dus een mand met opstaande rand. Hoewel zachte, fluffy manden er geweldig uitzien moet je erop letten dat ze goed te wassen zijn. Zeker in de zomer moet je opletten dat ongedierte er niet in nestelt.

Wij hebben zelf super manden die zowel te wassen zijn (hoezen) als vochtig af te nemen. Een extra dekentje (of vetbed) in de winter maakt het nog wat aangenamer. Ze gaan al jaren mee, zelfs met pups (wel met een hoesje erom).

Wanneer moet de pup weer getiterd worden?

Dit is afhankelijk van de waarde die eruit komt bij de eerste titer (dit doen we rond 6 1/2 week). 

Als de pups niet voldoende beschermd zijn dan worden ze ook al geënt. Een controletiter na 3/4 weken is dan nodig.  Zijn de waardes nog te hoog dan geeft de dierenarts een advies wanneer de volgende titerbepaling nodig is.

Raden jullie een verzekering voor de hond aan?

Wij raden een hondenverzekering zeer zeker aan, al is het alleen maar voor het eerste jaar. Een pup kan zichzelf zo makkelijk in de problemen brengen.

Zo heb ik als voorbeeld uit het vorige nest een pup die een feestlintje had opgegeten. Dit kan als je pech hebt vast komen zitten in de darmen. Gelukkig op tijd, maar wel een duur (weekend) tripje naar een spoedkliniek.

Een nog minder leuk voorbeeld. Een pup die opgenomen moest worden incl. allerlei onderzoeken. Meer dan 3000 euro aan kosten(!) in minder dan een week tijd.

Ook onvoorziene erfelijke zaken laten zich vaak al binnen een jaar zien. Is de pup weer een beetje in gareel? Dan kan je altijd overwegen de verzekering weer op te zeggen. 

Welke verzekering ligt echt aan de wensen. Zelf hebben we goede ervaring met Ohra (vroeger Proteq).

Scroll naar top