Fokken met stamboom

Waarom een hond met een stamboom?

Ik ben opgegroeid met honden, standaard bastaard/ kruisingen waar het oorspronkelijke ras praktisch niet meer te herleiden was. Vroeger zag ik het nut van een stamboom niet zo goed in.

Tegenwoordig snap ik het nut echter wel, een stamboom is niet alleen maar voor snobs of mensen die graag shows lopen. Het kan een belangrijke functie hebben althans, als bij de rasvereniging goede voorwaarden worden gesteld aan het fokken zoals bij de NVSW het geval is.

De voordelen van verantwoord fokken van een Stabij op een rijtje

  • Inzicht in de voorouders waardoor erfelijke ziektes zoals epilepsie kunnen worden voorkomen (met Steinsson weten we wat voor ongelooflijke ellende die ziekte met zich mee brengt).
  • Inteeltbeperking wat de gezondheid van het dier (en het gehele ras) ten goede komt.
  • HD resultaten van de fokdieren bekend waardoor de kans op heupafwijkingen steeds kleiner wordt (Is ook gebleken uit de resultaten van afgelopen jaren). (HD beoordeling)
  • Getest op cerebrale Dysfunctie waarbij dragers en niet-dragers onderscheiden worden en verantwoorde fokcombinaties gemaakt kunnen worden. (DNA test)
  • Karakteristieke raseigenschappen, zowel qua uiterlijk als gedrag, worden bijgehouden en blijven behouden. (Inventarisatie en showkwalificatie).
  • Mensen met verstand van het ras, erfelijkheidsrisico’s etc. bekijken en keuren de combinatie van reu en teef. (Dekaanvraag)
  • Het welzijn van de dieren wordt in acht genomen. De dieren moeten minimaal 18 maanden oud moeten zijn voor ze een nestje mogen krijgen. Maximaal 2 nesten per 2 jaar mogen ze krijgen, waarbij minimaal 8 maanden moet zitten tussen de geboortedatum van het ene nest en de dekking van het daarop volgende nest.

Het ras behouden

De Friese Stabij ofwel Stabijhoun is wereldwijd een zeldzaam ras. De genenpool is erg klein en daarom is het zeer belangrijk dat veel mensen besluiten om met hun hond (reu of teef) voor de gelegenheid een nestje te krijgen. Voor ons was dit een belangrijke motivatie om dit te gaan doen.

De Stabij is een prachtig ras en moet daarom zeker behouden blijven. Iedereen die een Friese Stabij met stamboom neemt kan een geweldige bijdrage leveren aan het behoud van het ras.

Scroll naar top