De pups 8 weken bij ons

Pups 0-2 weken oud

Voor de toekomstige baasjes

De eerste 2 weken houden we rust in het nest. Dat betekent geen bezoek van onbekenden. De pups zijn te volgen via de livestream op Youtube en foto's & filmpjes op Facebook. Indien nodig voor moeder en/of pups kan deze periode voor onbepaalde tijd verlengd worden.

De pups en moeder

De pups zijn nog doof en blind, maar kunnen d.m.v geur hun moeder moeiteloos vinden.  Ze kruipen door de werpkist op zoek naar voedsel of een fijn plekje om te liggen (meestal bovenop een broertje of zusje). De warmtelamp staat aan zodat ze altijd een warm plekje hebben om te liggen.

Moeders zoogt, zorgt dat de pups op tijd hun behoefte doen en maakt alles schoon. Ze is bijna continu bij de pups. 

Wat doen wij

Het geboortebericht (geboorteaangifte) wordt binnen 10 dagen naar de Raad van Beheer gestuurd. We geven dan de namen van de pups door. Welke pup welke naam krijgt wordt pas bij het chippen (ca. 6 weken) vastgesteld. Ook de NVSW sturen we bericht over de geboorte.

De eerste 2 weken ligt de grootste zorg bij de moeder.  Wel slapen we een tijdje bij de pups. Hoe kleiner de pups, hoe langer we erbij blijven.

We verschonen de werpkist dagelijks. De pups worden in het begin elke dag gewogen. Ook nemen we de pups elke dag in de hand zodat ze wennen aan de geur van mensen. Mocht een pup achterblijven in groei dan helpen we hem/haar de beste tepel te vinden. Mocht het nodig zijn dan krijgen ze puppymelk.

Na 2 weken worden de pups voor het eerst ontwormt.

Pups 2-4 weken oud

Voor de toekomstige baasjes

Vanaf 2 weken beginnen we langzaam met bezoek. Rond deze periode zijn de pups alleen te bekijken. Vanwege mogelijke besmetting mogen de pups nog niet aangeraakt worden door het bezoek. Ze zijn ook nog maar klein en teer.

De pups en moeder

Met 2 weken zijn de ogen van de pups open (+-10-14 dagen na de geboorte). Als dit gebeurt zie je direct wat meer bedrijvigheid. De pups zetten in deze periode hun eerste stapjes. 

Ze krijgen voor het eerst wat pap of vlees als bijvoeding.

Als het mooi weer is gaan de pups rond de 4 weken al even naar buiten. Nieuwe dingen ontdekken in de achtertuin! 

Wat doen wij

De nageltjes blijven groeien en deze moeten geknipt worden. Als dit niet gebeurt kan moeder last krijgen van de scherpe nageltjes en niet meer willen voeden.

We maken voor de pups pap en/of vlees. In het begin kleine beetjes tegelijk uit de hand.

Al gauw gaan de pups buiten de werpkist en zetten we een grotere opstelling met de kenneldelen met leuke speeltjes neer. Als ondergrond gebruiken we een stroef vinyl/zeil zodat ze makkelijker stapjes kunnen zetten. Er staat een puppy toilet met matjes en/of kranten waarop ze kunnen leren plassen en poepen. Vieze kranten en losse drolletjes worden regelmatig schoongemaakt.

Met 4 weken worden de pups weer ontwormd. 

Pups 4-6 weken oud

Voor de toekomstige baasjes

Bezoek mag nu (rustig) met de pups spelen en knuffelen. De kleintjes krijgen een nestdoekje en speeltje mee naar hun nieuwe huisjes. Mocht je zelf iets willen meebrengen (wellicht om eerder weer mee naar huis te nemen voor andere dieren thuis) dan kan dat uiteraard ook in de werpkist gelegd worden.

De pups en moeder

De kleintjes worden steeds zelfstandiger. Moeder neemt meer afstand, maar voedt nog altijd regelmatig. Schoonmaken doet ze ook nog.

Wat doen wij

De kleintjes poepen en plassen wat af. Alles wordt zo snel mogelijk weer schoongemaakt.  Met 6 weken worden de kleintjes weer ontwormt. De precieze timing is afhankelijk van wanneer de chipper van de Raad van Beheer komt en/ of wanneer ze worden getiterd.

De pups worden tussen de 5 en 7 weken gechipt. Hierna worden de pups door ons geregistreerd bij een honden databank. Dit is eerst onder onze naam, als de pups met de baasjes mee naar huis zijn gegaan is het aan de nieuwe baasjes om een herregistratie in te dienen (verplicht, binnen 2 weken).

Na het chippen mogen de pups getitert en indien nodig gevaccineerd worden.

Pups 6-8 weken oud

Voor de toekomstige baasjes

Nog maar even volhouden en dan mogen de toekomstige eigenaren zich officieel  'baasje' noemen van 1 van de pups. Maar welke pup? Dat is de vraag die iedereen al weken bezighoudt. Wanneer de pups gechipt worden (6-7 weken) wordt de naam bij de pup gevoegd. Rond deze tijd hebben wij ook besloten welke baas past bij welke pup. Wij zullen iedereen hierover bericht sturen. 

Het koopcontract, welke we ondertekenen bij het ophalen van de pups, sturen we ter inzage door aan de toekomstige baasjes. Zo kan het rustig doorgelezen worden en is er nog tijd voor eventuele vragen hierover.

De pups en moeder

De pups krijgen steeds meer bijvoeding en drinken minder bij de moeder. Hoofdvoeding voor ons is vers vlees (KVV), maar we leren de pups ook brokjes eten. De honden krijgen een kwalitatief goede brok met een hoog vleesgehalte. In dit artikel lees je meer over voeding voor de hond. De pups worden steeds groter en wilder, moeder heeft daar niet altijd zin in. Als ze hier geen zin in heeft of niet wilt voeden snauwt ze de pups af.

Bij mooi weer doen we de deur direct open als de kleintjes wakker worden. Zo beginnen we al met de basis van zindelijkheid. 

De pups zijn minder op de webcam te zien omdat ze vaak door de kamer lopen en ook daar een mandje opzoeken om in te rusten.

Wat doen wij

Met 6 weken worden pups doorgaans gevaccineerd. Bij het tweede nest gingen we hiervoor naar de dierenarts als leerzaam tripje voor de pups. Aangezien de pups kort hierna ziek werden hebben we besloten dit in de toekomst niet meer te doen. Bovendien zijn we in de tussentijd bekend geworden met het fenomeen titeren. Onze pups zullen dus niet (standaard) geënt worden, maar getiterd. Wij raden alle baasjes aan dit in de toekomst ook te doen. Zoek hiervoor een geschikte dierenarts in de buurt.

Rond de 6e week (na titer en controle van dierenarts) ontvangen wij nestbezoek namens de rasvereniging NVSW. 

Scroll naar top