Friese Stabij en kinderen

Als je op zoek gaat naar hondenrassen die geschikt zijn om te houden met jonge kinderen kom je geheid de Stabijhoun tegen. Ook uit onze eigen ervaring weten wij dat een Friese Stabij een uitstekende hond is om te hebben met kinderen.

Onze reu Steinsson was ruim 1 jaar toen onze zoon Thom werd geboren. Heel spannend toen we de kleine uit het ziekenhuis mee naar huis namen. De Maxi-cosi op de bank, een kwispelstaartende Steinsson met zijn neus erop en sindsdien vrienden voor het leven. Het eerste omrollen van Thom ging dan ook een stuk makkelijker aan de haren van een stabijtje.

Majka kwam toen de kinderen al iets ouder waren (2½ en 5). Hoewel iedereen er enorm naar uitkeek was het nog best een toestand af en toe. Majka was als pup veel meer ‘pupperig’ dan Steinsson en dus vingers, voeten en benen waren niet veilig. Dat schattige hondje was voor de kinderen al snel een terrorpup en helemaal niet meer zo leuk. Het wegrennen voor haar vond Majka natuurlijk het allerleukste spelletje, maar daar vonden de kinderen met hun huilen en gillen helemaal niks leuks aan.

Laat je niet ontmoedigen door deze informatie, maar gebruik het in je voordeel. Een pup hebben is niet altijd een roze wolk, zorg dat je zelf en de kinderen zijn voorbereid. Consequent zijn en iedereen op de hoogte stellen van de regels rondom de pup is daarom essentieel. Niet rennen, zoveel mogelijk negeren als ze bijt of blaft (evt. kamer uitlopen) hielp heel erg.

Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat de hond altijd moet weten dat hij niet de baas is over de kinderen (maar dat kan hij zelf wel blijven vinden, laat een hond daarom niet alleen met kleine kinderen). Belangrijke regel is daarom; de hond mag niet op de bank. Bij ons ligt Majka alleen bij ons als we haar ’s avonds uitnodigen op de bank. Dit heeft de eerste weken wel bloed, zweet en tranen gekost maar uiteindelijk werpt het consequent afsturen toch zijn vruchten af.

Wanneer de terrorpup de meeste wilde haren (en tanden!) kwijt is, wordt het hun grootste vriend van de wereld.

Specifieke vragen over honden met (jonge)kinderen mag je altijd mailen.

Scroll naar top