Voeding voor de hond

Kant en klaar vers vlees

(KVV)

Het is zo dat wij onze dames grotendeels vers vlees (2⁄3 van de totale voeding per dag) voeren. Dit in de vorm van kant en klaar vers vlees, oftewel KVV, van verschillende merken.

Vers vlees heeft vele voordelen voor de hond. Zo krijgen ze een mooie glimmende vacht, compacte ontlasting, geen tot weinig tandplak en de algehele gezondheid is beter.

Natuurlijk zijn er ook nadelen als je vers vlees voert. Zo moet je het wel in de planning opnemen. Vergeet niet op tijd te bestellen en te ontdooien. Je moet zorgen voor de optimale samenstelling van het menu. Er zijn richtlijnen wat en hoeveel je de hond moet voeren. Elke hond is echter anders en kan dus iets anders nodig hebben dan de richtlijn voorschrijft. Dit geeft niet, vers vlees voer je met je ogen zegt men wel. Dus wordt je hond te zwaar? Minder geven. Wordt de hond te mager, meer geven. Simpel eigenlijk, maar je kan er ook wat onzeker van worden.

Ook moet je als vers vlees voerende baas soms stevig in de schoenen staan aangezien veel dierenartsen sceptisch tegenover vers vlees voeren staan. Lees je daarom goed in zodat je ook volledig achter je eigen keuze staat.

Zoals gezegd geven wij KVV. Wij hebben over de jaren vele verschillende merken geprobeerd. Dat is het voordeel van KVV, je kunt makkelijker wisselen. Sterker nog het is goed om regelmatig een andere samenstelling te gebruiken. Zo kan je experimenteren en ook duurdere met goedkopere KVV soorten mixen. Heb je een keer te weinig? Haal wat Smuldier bij de Albert Heijn.

Wat voor onze oudste 2 dames, Majka en Bregje, wel van belang is dat het vetpercentage niet te hoog mag zijn. Dit is bij sommige, vaak wat goedkopere merken, wel een uitdaging. Ik zoek altijd een mix die niet vetter is dan 15%. Als je hond niet snel verdikt, of juist wat extra kan gebruiken hoef je hier minder streng op te zijn natuurlijk.

Favoriete merken:

Goede hondenbrokken

Hoewel we iedereen het geven van vers vlees kunnen aanraden, begrijpen we ook dat dit niet voor iedereen haalbaar of wenselijk is. Lukt het je niet qua planning om elke dag vers te voeren? Je kunt het ook afwisselen of mixen. 

Wil je toch/ ook brokken geven? Kies dan voor een hoogwaardige brok. Een goede brok heeft een hoog eiwit gehalte en laag in koolhydraten.

Ook wij hebben over de jaren meerdere soorten hondenbrokken gegeven. Bij Steinsson heel lang en Majka in haar jonge jaren. We begonnen met Royal Canin, een zeer bekende en best prijzige brok. Dan moet het toch goed zijn zou je zeggen? Helaas, deze brokken zijn qua samenstelling helemaal niet aan te raden. Een tip die ik nu alvast mee geef. Duur is niet direct goed helaas!

Wanneer we een nestje hebben leren de pups ook brokjes eten We proberen de pups een kwalitatief goede brok te geven die voor iedereen goed verkrijgbaar is en ook niet al te duur is. Ik heb inmiddels verschillende merken gebruikt voor de pups. Gewoonweg omdat ik ook niet precies weet wat wijsheid is en zoekende blijf naar de beste optie. Het merk dat we bij het vorige nesten gebruikten was Acana (Puppy & Junior of Classic Prairie Poultry) en Dog Lovers Gold HE.

Welke brok voor welke hond het beste is, kan natuurlijk per hond verschillen. Het verschil tussen een ‘Bonzo- drol’ en ontlasting van een hond die een goede brok gevoerd krijgt is echter met het blote oog te zien. Dat zegt voldoende over de nutteloze vulstoffen die in een minder goede brok zitten.

Als je op voerwijzer kijkt naar de brokken met 5 sterren en sorteert op prijs krijg je deze 2 soorten als goedkoopste eruit:

Reageer...

Scroll naar top