Titeren

Titeren

Een moeilijk verhaal ga ik hier niet neerzetten. Als je alle ins en outs wilt lezen over titeren dan raad ik je aan om naar de websites die onderaan dit artikel staan te gaan. Maar in mijn basic kennis over het onderwerp wil ik wel graag uitleggen waarom dit zo'n belangrijke vooruitgang is.

Waarom worden pups eigenlijk 3x geënt?

Niet omdat de enting dan pas voldoende werkt. De reden waarom pups meerdere keren worden geënt is omdat je niet kunt zien wanneer het precies de goede tijd is om te enten. Een enting slaat soms niet aan en het daarom wordt het ‘voor de zekerheid’ meerdere keren gedaan.

Waarom slaat een enting niet aan bij een pup?

Zolang een pup nog antistoffen van de moeder in het lichaam heeft dan zal een enting niet aanslaan.

Wanneer zijn deze antistoffen dan weg?

Dat is per hond verschillend. Bij sommige pups is dat met 6 weken, andere soms pas met 18 weken (of later).

Hoe werkt het titerproces?

Als de pups 6 a 7 weken zijn worden ze bij ons door een gekwalificeerde dierenarts getitert.

Zijn de waardes te laag? Dan wordt een pup direct geënt. In dat geval is na enkele weken een controle titer nodig om te zien of de vaccinatie is aangeslagen.

Zijn de waardes nog te hoog? Dan moet de pup over enkele weken weer getitert worden. Dit gaat zo door tot de waarde(s) op 0 staat. Alleen dan weet je zeker dat de maternale antistoffen niet meer aanwezig zijn en de hond zelf antistoffen kan aanmaken.

Kan je bij elke dierenarts laten titeren?

Nee, hoewel het steeds ‘normaler’ wordt is dit nog niet bij elke dierenarts mogelijk. Ook zijn er dierenartsen die wel titeren, maar dit niet doen bij pups. Of ze titeren wel, maar begrijpen het zelf nog niet helemaal.

Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar een dierenarts in de buurt die gekwalificeerd is om te titeren. Dit kan je vinden op de website vermeld onder dit artikel. Wij helpen elk toekomstig baasje graag zoeken naar een geschikte dierenarts.

Ben je tevreden over je eigen dierenarts die niet (gekwalificeerd) titert? Wijs hem/ haar op de mogelijkheden. Je kunt ook prima voor (alleen) titeren een andere dierenarts opzoeken.

Waarom kan ik mijn pup niet gewoon laten vaccineren?

Omdat je als je vaccineert niet zeker bent dat je pup ook daadwerkelijk beschermd is.

Alleen als je titert kun je zien wanneer het moment is dat de maternale immuniteit is afgelopen en dus een vaccinatie daadwerkelijk aanslaat. Niet beschermde pups lopen het risico een dodelijke ziekte zoals parvo op te lopen.

Als je in plaats van titeren toch verder wilt met het vaccinatieschema, zorg dan wel voor een controletiter na alle entingen. Alleen dan kan je zien of de entingen zijn aangeslagen.

Helaas lopen er honden onbeschermd rond omdat mensen er vanuit gaan dat je na een serie prikken ‘klaar’ bent. Heeft jouw pup erg lang maternale antistoffen in het lichaam dan hebben alle prikken helaas niet geholpen. Bij titeren kom je hierachter, bij enkel enten helaas niet.

Het nieuwe vaccinatieschema geeft ook aan dat je na de laatste vaccinatie moet laten titeren (controletiter) of nogmaals te enten op 26 weken.

Mijn dierenarts ‘gelooft’ niet in titeren en vindt het verstandiger dat we gewoon enten

Ook dit komt helaas nog erg vaak voor. Toch heeft titeren de toekomst. Titeren is niet iets om in te geloven, maar is wetenschappelijk onderbouwt. Lees je daarom in, laat je (bijvoorbeeld door ons) informeren etc. Zo kun je zelf aan de dierenarts uitleggen hoe het zit 😉

Kies bij voorkeur een dierenarts van de lijst! Buiten het feit dat ze het titeren beheersen, geeft dit ook aan dat ze zich bezig houden met nieuwe dingen en zichzelf blijven ontwikkelen. Altijd een goed teken bij een (dieren)arts wat mij betreft!

En daarna? Kan ik mijn volwassen hond wel gewoon laten vaccineren voor de zekerheid?

Elke keer als een hond wordt ingeënt wordt het immuunsysteem aan het werk gezet. Het lichaam is hiermee druk, waardoor de afweer daalt. De hond is dan kwetsbaarder voor andere ziektes en kan kleine tot grote ongemakken krijgen. Hoe minder er geënt wordt, hoe beter.

Is er iets niet duidelijk? Dan mag je altijd een berichtje sturen voor aanvullende informatie.

  • Vetsupplies.eu

    Alle informatie over titeren van de fabrikant vd RapidSTATUS™ TiterTest™ .

  • Nvsw.nl

    De website van de rasvereniging NVSW over titeren.

  • 'Alles over Titeren' Facebook groep

    Facebook groep over titeren. Je kunt hier terecht voor al je vragen. Door de vele voorbeelden leer je vanzelf over de ins en outs van titeren. Onderstaande kaart is dankzij deze fb groep tot stand gekomen. Je vind hierop een goede dierenarts voor het titeren.

Reageer...

Scroll naar top