Giftig voor de hond

Giftig voor de hond

Er zijn behoorlijk wat dingen die in meer of mindere mate giftig zijn voor een hond. In dit artikel enkele dingen die minder bekend zijn (en waar ik zelf in de loop van de jaren van op heb gekeken) of een specifiekere duiding van giftigheid van een bepaald product.

chocolade giftig

Chocolade

Van chocolade is over het algemeen wel bekend dat het gevaarlijk is voor een hond. De stof theobromine, van nature aanwezig in cacao, kan zorgen voor een vergiftiging. Hoe donkerder de chocolade, hoe gevaarlijker het is.

Gewicht hond Milde klachten Ernstige klachten
 MelkPuurMelkPuur
5 kg50 gr16 gr150 gr50 gr
10 kg100 gr32 gr300 gr100 gr
15 kg150 gr48 gr450 gr150 gr
20 kg200 gr64 gr600 gr200 gr
25 kg250 gr80 gr750 gr250 gr
30 kg300 gr96 gr900 gr300 gr
cacao tuinmest

Tuinmest, grondverbeteraar & cacaodoppen

Dit was voor mij een echte eyeopener toen ik er een nieuwsbericht over voorbij zag komen. Tuinmest kan gemalen cacao bevatten en is daarom dus ook giftig voor een hond. Nooit bij stil gestaan! Vanwege de 'lekkere' geur van mest is dit ook iets waar ze best een hapje van willen nemen. Het gebruik van cacaodoppen als bodembedekker is eveneens af te raden voor hondenbezitters. Een kleine hoeveelheid kan al zeer gevaarlijk zijn voor een hond.

druiven-giftig

Druiven en rozijnen

Welke stof in druiven het precies is waar honden niet tegen kunnen is niet bekend. Toch kan een hond hier erg ziek van worden. Geef een hond dus geen druiven, rozijnen en producten waar rozijnen in verwerkt zijn (denk aan krentenbollen). Pas met kleine kinderen op voor de rondslingerende rozijnendoosjes.

ontbijtkoek xylitol

Ontbijtkoek light (xylitol)

Ook dit is zoiets wat ik zomaar eens tegen kwam. Niet alle soorten ontbijtkoek zijn giftig voor de hond. De varianten waar xylitol in zit echter (meestal zero/ light varianten) kunnen wel gevaarlijk zijn. Vanwege de grote hoeveelheid suiker/ glucosestroop is het sowieso af te raden ontbijtkoek aan een hond te geven. Het spreekt voor zich dat alle andere producten met Xylitol (kauwgom e.a.) ook gevaarlijk zijn voor een hond.

slak-gevaarlijk

Slakken

Niet zozeer giftig, maar wel zeer gevaarlijk. Niet elke hond zal zomaar slakken eten, maar als ze het wel doen is dit niet zo onschuldig als het lijkt. Slakken kunnen namelijk Franse hartworm met zich meedragen. Een infectie hiervan kan dodelijk zijn voor de hond. Ook het slijm van slakken kan al slecht zijn voor de hond. Niet alle anti-wormmiddelen helpen tegen hartworm. Gebruik van Milbemax helpt hier wel tegen.

Reageer...

Scroll naar top